flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Участь суддів східного фронту у національному спротиві під час воєнного стану в Україні

22 березня 2022, 14:34

Україна у вогні…

Ще зовсім донедавна цьому не міг повірити жоден розсудливий житель нашої країни. Так, були попередження і повідомлення представників західних країн світу, українська розвідка професійно реагувала та повідомляла про події, що відбувалися на кордоні України зі сторони Білорусї, росії та Чорного моря від початку року, відповідні органи та служби нашої країни активно відпрацьовували будь-які варіанти розвитку подій, проте повірити, що повномасштабний наступ військ РФ на Україну все ж відбудеться, не міг ніхто.

Тим часом органи судової влади продовжували повноцінно функціонувати, зокрема судді відправляти правосуддя. Тим паче, що, відповідно до статті 10  Закону України “Про правовий режим воєнного стану”, повноваження судів не може бути припинено навіть у період воєнного стану. 

Все ж багато вершителів Феміди нашої країни, знаючи про принципи міжнародного публічного права, зокрема про принцип територіальної цілісності та недоторканості від посягань з боку інших держав шляхом застосування військової сили, усвідомлюючи реальність такої загрози, неодмінно розглядали можливі варіанти своєї участі у національному спротиві.

Так і судді Бориспільського та Переяслав-Хмельницького міськрайонних судів Київської області, які чи не перші почули реальні вибухи від авіаудару 24 лютого 2022 року з боку аеропорту та військових складів, оперативно прийняли для себе мужнє рішення всіма можливими шляхами боронити нашу Батьківщину.

З першого ж дня війни Голова Переяслав-Хмельницького  міськрайонного суду Ігор Опанасюк оперативно організував людей, що до нього звертались, і створив загін, який став відділенням місцевої самооборони, до якого увійшли і судді. Відділення займається патрулюванням міста та підкріпленням блокпостів бійцями підрозділу, а також виконання оперативних завдань.

Голова Бориспільського міськрайоного суду Сергій Вознюк облаштував безпечне місце для свого перебування та здійснення правосуддя в умовах воєнного стану, оперативно почав відновлювати в пам’яті та відшукувати всі необхідні законодавчі та нормативно-правові акти, що стосуються судочинства в такий період, а також активно приймати участь у обговореннях питань правового поля в колі суддів та представників судової влади для ефективної організації роботи судів у воєнний період. Разом з тим він постійно намагається організовувати забезпечення необхідними речами – амуніціями для потреб сил територіальної оборони.

До чергування на блокпостах та в патрулі зі зброєю у руках наразі долучені судді судів східного регіону Київщини: Ігор Опанасюк, Олександр Рева, В’ячеслав Чирка, Віталій Журавський, Юрій Кабанячий, що в свою чергу є приводом для гордості за таку громадянську позицію та мужність. 

 

Разом з тим, представники суддів жіночої статі також суттєво здійснюють свій вклад для допомоги нашим захисникам. Вони щоденного готують їжу для команди місцевої (територіальної) оборони та розвозять її по блокпостах навіть під гул сирен.

Важливо, що обов’язок щодо відправлення правосуддя (розгляд справ усіх категорій), судді не полишають жодного дня. Громадяни бачать їх обличчя як у мантіях в суді, так і зі зброєю у руках на блокпостах чи під час патрулювання містом. Це в свою чергу значно збільшує довіру населення до судової влади.

Одночасно хочеться подякувати і тим представникам суддівського корпусу суду апеляційної інстанції, які, бажаючи долучитися до надання допомоги захисникам нашої держави, придбали та передали для команди місцевої самооборони міста Переяслав комплекти одягу, бушлати, розгрузки та балаклави. Такий вчинок не може залишитися поза увагою, тому що у такі часи важливий кожен вклад в обороні держави, як на передовій так і в тилу. 

Ці події та заходи навколо них у воєнний період значно згуртували населення нашої держави. З метою захисту кордонів міст та районів, об’єднуються не лише звичайні мешканці населених пунктів, а й судді, адвокати,  підприємці, вчителі, перукарі та інші. І це не може не тішити. 

З таким завзятим, сміливим, працьовитим та незламним народом Україна неодмінно здобуде історичну перемогу над фашистським загарбником!

Безмежно вдячні та пишаємось кожним, хто долучається до національного спротиву під час воєнного стану!

 

Слава Україні! ГЕРОЯМ СЛАВА!