flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Перші кроки в облаштуванні найпростішого укриття

18 серпня 2023, 15:08

Головним питанням для багатьох українців (і судді — не виняток) у цей час стало збереження свого життя.

Навіть в умовах воєнного стану всі місцеві загальні суди Київської області продовжують повноцінно працювати.

Більшість судів знаходяться в населених пунктах, де активні військові дії не ведуться, проте, ймовірна загроза ракетних ударів все ще залишається. Тобто, у надскладних умовах воєнного стану має бути забезпечено право громадян на справедливий суд, дотримано принцип верховенства права та збереження життя відвідувачів суду.

За для цього, територіальним управлінням спільно з керівництвом судів області вживаються всі можливі заходи щодо належного здійснення правосуддя, в межах чинного законодавства.

Наразі, одним з основних напрямків територіального управління є робота щодо облаштування найпростішого укриття в адміністративних будівлях місцевих загальних судах Київської області.

Так, в більшості будівель місцевих загальних судів Київської області наявні підвальні приміщення, які частково, за наявності належного фінансування, можливо адаптувати під споруди подвійного призначення або найпростішого укриття.

На теперішній час територіальне управління вже може повідомити деякі позитивні результати роботи щодо адаптованого найпростішого укриття в приміщенні суду.

Один з перших судів, в якому підвальне приміщення відремонтовано та облаштовано під найпростіше укриття став Ржищівський міський суд Київської області.

Першим етапом облаштування найпростішого укриття стало обстеження об’єкта.

За результатами проведеного огляду, спільно з першим заступником міського голови Ржищівської міської ради Обухівського району Київської області, начальником відділу з питань діяльності правоохоронних органів, оборонної та мобілізаційної роботи, НС та ЦЗН виконавчого комітету Ржищівської міської ради Обухівського району Київської області та начальником відділу організації захисту цивільного захисту Обухівського РУ ГУ ДСНС України в Київській області капітаном служби цивільного захисту, було складено Акт оцінки об’єкта щодо можливості його використання для укриття населення як найпростішого укриття.

Зазначеним Актом визначені рекомендації для здійснення заходів щодо покращення стану приміщення та приведення його у відповідні норми. Вказані рекомендації були виконані під час проведення заходів, направлених на покращення стану приміщення, яке було обстежено спільно з комісією.

Обсяг роботи проведено досить значний за для обладнання найпростішого укриття, яке має забезпечувати можливість безперервного перебування в ньому впродовж не менше 48 годин.

За наявними світлинами можна ознайомитися з результатом проведеної роботи(«було та стало»).

 

Станом на сьогодні, територіальне управління не зупинилось на реалізації поставленої мети у покращені умов перебування громадян в суді у разі оголошення повітряної тривоги, при яких єдиним місцем збереження життя перебуваючи в приміщені суду є  підвальне, або інше заглиблене приміщення, яке відповідно до Кодексу цивільного захисту України відноситься до найпростішого укриття.

Однак, враховуючи обмежений рівень фінансування видатків споживання та розвитку органів та установ системи правосуддя, з метою забезпечення безпеки учасників судового процесу виникла гостра необхідність залучення додаткових коштів.

Так, завдяки розумінню нагальної потреби щодо облаштування найпростішого укриття в приміщені Вишгородського районного суду Київської області, Вишгородська міська рада Київської області затвердила Програму сприяння доступу громадян до правосуддя та забезпечення безпеки учасників судового процесу на 2023 рік, якою передбачила асигнування на реалізацію Програми за рахунок коштів бюджету Вишгородської міської територіальної громади виходячи з реальних можливостей бюджету.

Завдяки спільному вирішенню питання, на теперішній час продовжуються ремонтні роботи в облаштуванні укриття в приміщені Вишгородського районного суду Київської області.

 

Враховуючи позитивний досвід, територіальне управління не планує зупинятися на досягнутому, та у разі належного фінансування має на меті до закінчення календарного 2023 року, провести відповідні заходи, щодо облаштування укриття в :

  • Обухівському районному суді Київської області,
  • Переяславському міськрайонному суді Київської області.