flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Народний депутат Тарас Тарасенко відвідав Богуславський районний суд Київської області

22 липня 2021, 11:26

В межах челенджу для депутатів «ВІДВІДАЙ СВІЙ СУД» народний депутат України Тарас Тарасенко 21 липня 2021 року відвідав Богуславський районний суд Київської області.

Завдячуючи його публікації на сторінці Фейсбук (за посиланням https://m.facebook.com/groups/real.court/permalink/1961623127327707/) питання незаконної передачі частини приміщення де розміщується Богуславський районний суд Київської області з державної власності ДСА України у комунальну власність територіальної громади м. Богуслав було винесено на обговорення широкому загалу.

Територіальне управління Державної судової адміністрації України в Київській області, підтримуючи даний пост, зі свого боку зазначає, що вже більше двох років незаконна передача прав власності частини приміщення в м. Богуслав по вул. Франка Івана, буд. 29а, де наразі розміщується Богуславський районний суд, є предметом судового позову ДСА України до Господарського суду Київської області.

З 1999 року Богуславський районний суд займає 1/3 частину приміщення об’єкту незавершеного будівництва «Санепідемстанції» в м. Богуслав по вул. Франка Івана, буд. 29а, що зводився за кошти Фонду для здійснення заходів щодо ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС. Рішення про розміщення суду у частині зазначеної вище будівлі було прийнято колегіально, в тому числі за погодженням Міністерства юстиції України, Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи та Управління у справах захисту населення від наслідків аварії Чорнобильської АЕС.

Спільним наказом Міністерства юстиції України та Державної судової адміністрації України у 2003 році від Київського обласного управління юстиції до Територіального управління ДСА України в Київській області передано службове приміщення Богуславського районного суду Київської області загальною площею 1173 м2.

Дана частина будівлі з 2004 року перебуває в державній власності на балансі Територіального управління Державної судової адміністрації України в Київській області та з цього ж часу ТУ ДСА України в Київській області здійснюються видатки на його утримання з державного бюджету. Сумно та важливо, що інша частина будівлі, перебуваючи у комунальній власності громади м. Богуслав, не використовується та дійсно починає руйнуватися, та псувати загальний вигляд цілісності усієї будівлі.

Як зазначено у пості Тараса Тарасенка, через зазіхання на будівлю з боку місцевої влади, у 2011 році рішенням Богуславської міської ради прийнято безоплатно до комунальної власності – у власність територіальної громади м. Богуслав об’єкт незавершеного будівництва за адресою: м. Богуслав по вул. Франка Івана, буд. 29 а, який ніби то належав Головному управлінню капітального  будівництва Київської обласної державної адміністрації.

У подальшому, порушуючи Закон України від 03.03.1998 року №147/98-BP «Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності», рішенням Богуславської міської ради у 2018 році було затверджено перелік об’єктів нерухомого майна права комунальної власності м. Богуслав, які підлягають реалізації в 2018 році через аукціонні торги, серед яких і об’єкт, у якому розміщується Богуславський районний суд Київської області.

А у відповідності до частини другої статті 2 цього Закону, не можуть бути об'єктами передачі з державної у комунальну власність об'єкти, право власності на які не зареєстровано в установленому законом порядку та об'єкти, будівництво яких фактично продовжується за рахунок державних капітальних вкладень, до введення їх в експлуатацію.

Порядок передачі об’єктів права державної власності, затверджений  постановою Кабінету Міністрів України від 28.09.1998 № 1482, передбачає проведення державної реєстрації за погодженням з Фондом державного майна, Міністерством економіки України та розпорядженням Кабінету Міністрів України. А завдяки зусиллям місцевої влади,  проведення державної реєстрації речового права на об’єкт нерухомого майна в м. Богуславі Київської області по вул. Франка Івана, буд. 29-а, Головному управлінню капітального будівництва Київської обласної державної адміністрації вдалося фактично на підставі свого ж наказу.

Територіальне управління ДСА України в Київській області спільно з ДСА України вживає всі можливі заходи щодо скасування в судовому порядку рішення органів місцевого самоврядування про реєстрацію права власності, через допущені процедурні порушення законодавства України, оскільки, відповідно до Витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права та Витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності, право власності на нежитлове приміщення за адресою: м. Богуслав по вул. Франка Івана, буд. 29а все ж належить ДСА України з державною формою власності з правом оперативного управління балансоутримувача – ТУ ДСА України в Київській області.

Сподіваємося, що після привернення уваги ЗМІ до даного питання, з’явиться більше можливостей у прискоренні законного вирішення проблеми, щодо прийняття неправомірних рішень органами місцевої влади.