flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

19 справ з маркером "війна", за якими радимо стежити цього тижня: ​СБУ, коригування вогню та воєнні злочини

08 січня 2024, 14:36

Полковник харківської СБУ. Юрій Рябуха — колишній заступник голови управління СБУ в Харківській області. У Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого він керував Інститутом підготовки юридичних кадрів для Служби безпеки. Як каже слідство, Рябуха готував інститут до «здачі», вчасно не вивіз майно та співробітників, схиляв курсантів не чинити спротив росіянам і співпрацювати з ними. Рябуху затримали у 2022 році за підозрою у держзраді. Очільник СБУ Василь Малюк розповідав, що на телефоні Рябухи гімн Росії був мелодією будильника.

Засідання призначено на 11 січня об 11:30 у Шевченківському районному суді Києва.

Соратник Кадирова. «Ахмат» Бісаєв Анзор Саладієвич — командир мобільного загону особливого призначення Росгвардії. Слідство каже, що в березні 2022 року, під час окупації Київщини, він викрав підлітка. Щоб отримати інформацію, катував його. Бісаєв входить до найближчого оточення Рамзана Кадирова. Його обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначено на 10 січня о 14:15 у Бородянському районному суді Київської області (in absentia).

Посилки в Росію. Сергій Іванісов — військовий нацгвардії РФ. За даним слідства, Іванісов виніс із приватного будинку у Блиставиці Бучанського району одяг, взуття, дві машинки для стрижки, нетбук, мобільний телефон. Із Білорусі він надіслав награбоване у Рубцовськ посилкою вагою 5,68 кг. Його обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначено на 12 січня об 12:00  в Бородянському районному суді Київської області (in absentia).

Розстріл цивільних у Бучі. Микола Соковіков — старший лейтенант танкової бригади ЗС РФ. За даними обвинувачення, він разом із іншими російськими солдатами розстріляв у спину двох цивільних на території підприємства у селі Мрія Бучанського району. Після цього російські військові пограбували підприємство, завантаживши награбоване в автівку. Цей злочин зафіксували камери відеоспостереження фірми. Соковікова обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначено на 9 січня об 16:00 у Києво-Святошинському районному суді Київської області (in absentia).

Суддя з Криму. Володимир Куксов — суддя з Криму, якого після окупації півострова перевелидо одного з київських судів. Слідство встановило, що після повномасштабного вторгнення він телефонував своїм знайомим, які потрапили під окупацію, і закликав їх працювати на росіян. СБУ визначило три телефонні розмови, де він закликав знайомого йти працювати в поліцію окупантів, переконував про переваги вільного ринку з Росією. В одній із розмов сказав: «Головне, аби вони [українські військові] не повернулися, як у нас [на Київщину]». Суддю підозрюють у виправдовуванні збройної агресії Росії проти України та підбурюванні до колабораціонізму.

Засідання призначено на 11 січня о 09:00 у Києво-Святошинському районному суді Київської області.

Вбивства у Бучі. Амангельде Бекентаєв, Ербол Абільхаіров і Зафар Собиров — російські військові 64-ої окремої мотострілецької бригади. Слідство вважає, що під час окупації Бучі вони вбили двох цивільних у їхньому будинку. Чоловіків обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначено на 09 січня о 14:15  в Ірпінському міському суді Київської області (in absentia).

Командування. Сергій Карасьов — командир підрозділу 31 окремої десантно-штурмової бригади. З лютого по квітень 2022 року керував операцією із захоплення Києва з західного напрямку. За тодішні події Карасьова обвинувачують у порушенні законів та звичаїв війни.

Засідання призначено на 11 січня о 10:15  в Ірпінському міському суді Київської області (in absentia).

Розстріл батька і сина. Олександр Кашин ― солдат 2-ї оперативної роти управління федеральної служби військ нацгвардії РФ. У лютому та березні 2022 року він як окупант перебував на Київщині. За даними слідства, у Бучі він розстріляв двох цивільних, які їхали на велосипедах по гуманітарку. Це були батько та неповнолітній син. Вони зійшли з велосипедів, підняли руки ― Кашин, каже слідство, розстріляв обох. Батько загинув, а син вижив, бо прикинувся мертвим. Він зміг дістатися дитсадка по меддопомогу. Кашина обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначено на 11 січня о 14:00 в Ірпінському міському суді Київської області (in absentia).

Коригування вогню по Донеччині. Маргарита Волкова ― одна з трьох жінок із Торецька, яких обвинувачують у передачі інформації росіянам. Вісімнадцятирічна Волкова телефоном познайомилася з солдатом «ДНР», із яким почала стосунку. Разом із двома іншими жінками вона нібито передавала росіянам інформацію про розміщення ЗСУ в Бахмуті і Торецьку, а також локації електростанцій для прицільних ударів. Її затримали за підозрою у державній зраді.

Засідання призначено на 11 січня о 13:00 в Дзержинському міському суді Донецької області.

Депутатка від Слуги народу. Сніжана Чернова з 2020 року була головою Куп'янської РДА та місцевою депутаткою від Слуги народу. Окупанти призначили її «заступницею керівника» Курилівської громади. Чернова, заявляють слідчі, залучала місцевих до дій на користь РФ та брала участь у підготовці псевдореферендуму на захоплених територіях Харківщини. Її обвинувачують у колабораціонізмі.

Засідання призначено на 10 січня о 13:00  в Юр’ївському районному суді Дніпропетровської області.

Військовий комісар «ЛНР». Восени 2021 року мешканець Луганщини Андрій Губанов приєднався до «Народної міліції ЛНР» і став військовим комісаром. Серед іншого він займається організацією призову мешканців тимчасово окупованої Луганської області на службу в лавах окупаційний військ РФ. Йому інкримінують порушення законів і звичаїв війни, оскільки мешканців окупованих територій не можна мобілізувати в армію країни-агресора.

Засідання призначено на 10 січня о 10:00 у Павлоградському міськрайсуді Дніпропетровської області (in absentia).

Інформація про скупчення ЗСУ. Житель Дніпра Роман Мошна до повномасштабного вторгнення встановлював металопластикові вікна. Як каже слідство, у 2021 році з ним познайомився через Telegram представник ФСБ та запропонував гроші за інформацію про розташування об’єктів ЗСУ. Як встановило розслідування, Мошна сфотографував і передав росіянину фото розташування військових частин і військкоматів на території Дніпра. Його затримали за підозрою в державній зраді.

Засідання призначено на 11 січня о 15:30  у Бабушкінському районному суді Дніпра.

Коригування по Яворівському полігону. Нагадуємо про справу 73-річного Олександра Косторного — львівського проросійського діяча, майора КДБ та голови «Російського товариства імені Пушкіна». За версією слідства, у березні він надіслав російським спецслужбам карту Яворівського полігону — великого центру навчання військових у Львівській області. За тиждень Росія обстріляла його ракетами. За даними СБУ, 61 людина загинула, 147 отримали поранення. Сам Косторний заперечує вину: стверджує, що просто надіслав давньому знайомому карту лісу поряд із полігоном і позначив там грибні місця. Прокуратура обвинувачує його у державній зраді.

Засідання призначено на 11 січня о 13:00 в Галицькому районному суді Львова.

Повторний розгляд справи контррозвідника ЗСУ. Сергій Говоруха працював оперуповноваженим Департаменту військової контррозвідки СБУ. Слідство встановило, що з власної ініціативи він передавав таємну інформацію російським спецслужбам. За 17 тисяч гривень він до 24 лютого 2022 року передавав росіянам дані про склади з боєприпасами, військові частини, після повномасштабного вторгнення – про аеродром, який згодом обстріляли. Говоруху затримали 28 лютого 2022 року. Свою провину він не визнав, стверджує, що справу проти нього сфабрикували представники СБУ у Херсонській області. Його засудили за державну зраду до 14,5 років ув’язнення з конфіскацією майна. Вирок оскаржили, апеляційний суд відправив справу на повторний розгляд.

Засідання призначено на 12 січня о 13:00  в Галицькому районному суді Львова.

Дані для сестри в Росію. Олена Фролова уродженка Снігурівки. Як каже слідство, після російського вторгнення вона переїхала до Львова і фіксувала розташування українських військових, передавала інформацію своїй сестрі, котра жила в окупованому Херсоні з російським військовим, а згодом виїхала до РФ. Як ідеться у матеріалах справи, брат Фролової, якого мобілізували до ЗСУ, обвинувачений у держзраді. Через сестру, яка виїхала до РФ, він зв’язався з російським командиром і надсилав інформацію про розташування українських сил. Фроловій інкримінують несанкціоноване поширення інформації про ЗСУ.

Засідання призначено на 11 січня о 10:30 в Личаківському районному суді.

Апеляція одесита, який готував теракт на залізниці. У травні 2023 року мешканця Одеси Антона Мисика засудили до довічного ув’язнення за держзраду. Чоловік встановив камери прихованого стеження біля залізниці та за гроші передавав росіянам відео переміщення військової техніки. У нього знайшли вибухівку та зброю. За даними слідства, він готував теракт на залізниці. Мисик визнав вину та висловлював жаль, що йому не вдалося здійснити задумане. Втім, подав апеляційну скаргу.

Засідання призначено на 10 січня о 10:00 в Миколаївському апеляційному суді.

Екскапітан ВМС на боці ворога. ДБР обвинувачує ексзаступника начальника розвідувального управління командування штабу ВМС ЗСУ Ігоря Татарченка у переході на бік РФ. У 2014 році у Севастополі він склав присягу на вірність Росії. Під час повномасштабного вторгнення, каже слідство, воював на боці росіян у Бучі та Ірпені.

Засідання призначено на 12 січня о 14:00  у Київському районному суді Одеси (in absentia).

Брат навідників на Грозу. До повномасштабного вторгнення Росії в Україну Олександр Мамон був поліцейським патрульної поліції в Куп’янську. За даними слідства, він добровільно пішов на співпрацю з окупантами і став «інспектором» дорожньо-патрульної служби. Патрулював територію громади, затримував ветеранів АТО і патріотичних мешканців. Після деокупації виїхав із родиною до РФ. Його звинувачують у колабораціонізмі. Двоє його братів, Володимир і Дмитро Мамони, підозрювані у справі наведення російського обстрілу на село Гроза.

Засідання призначено на 08 січня о 09:00  у Деснянському районному суді Чернігова (in absentia).

Таксист. Вінничанин Володимир Єгоров до повномасштабного вторгнення таксував і підробляв кур’єром. У лютому 2022 року поширив у Фейсбуці кілька дописів з проросійською пропагандою. Вони, за висновком експертів, виправдовували російську агресію. У вересні 2022 року його засудили за глорифікацію до трьох років позбавлення волі. Апеляційний суд відправив справу на повторний розгляд через процесуальні порушення. Коли справа знову надійшла до Вінницького міськсуду, обвинувальний акт відхилили через його невідповідність процесуальному законодавству. Проте в апеляції прокурори скасували це рішення й апеляційний суд знову направив справу до Вінницького міськсуду. Коли справу таки почали розглядати, обвинувачений до суду не з’явився.

Засідання призначене на 09 січня о 11:40 у Вінницькому міському суді.

РОЗКЛАДИ СУДОВИХ ЗАСІДАНЬ У СПРАВАХ ВІЙНИ З 8-12 СІЧНЯ

Київ і Київська область

Усі області

Цей матеріал підготовлений ГО "Медійна ініціатива за права людини" в рамках проєкту "Судові процеси щодо подій війни в Україні: моніторинг, висвітлення, аналіз", який здійснюється за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми "Справедливість для всіх". Погляди авторів, викладені у цьому матеріалі, не обов'язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або уряду Сполучених Штатів Америки.