flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

USAID підтримує відновлення зруйнованого військами РФ Бородянського районного суду на Київщині

25 січня 2024, 08:59

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) допоможе відновити приміщення Бородянського районного суду в Київській області, зруйноване в перші дні розв’язаної Росією проти України повномасштабної війни. Двоповерхова будівля суду була повністю зруйнована внаслідок декількох ворожих атак і на її місці тепер побудують нову. Термін реалізації проєкту – 1,5-2 роки. USAID фінансуватиме та контролюватиме весь процес – від розробки проєктно-кошторисної документації до здачі об’єкту в експлуатацію. Реконструкцію будівлі планують розпочати згідно дизайн-проєкту вже наприкінці літа цього року.

Наразі Бородянський районний суд працює у тимчасовому непристосованому до потреб відвідувачів приміщенні. Це три невеликі кімнати, де немає належних умов для роботи суддів і працівників апарату суду.

Реконструкція - це пілотний проєкт, який реалізується в межах Програми USAID «Справедливість для всіх». Його мета – сприяти відновленню роботи постраждалих від обстрілів або зруйнованих приміщень судів на звільнених від окупації територіях України задля забезпечення належного доступу громадян до правосуддя.

Протокол про співпрацю по реконструкції приміщення підписали Голова Київської обласної військової адміністрації (ОВА) Руслан Кравченко, т.в.о. Голови Державної судової адміністрації (ДСА) України Максим Пампура та керівник Програми USAID «Справедливість для всіх» Девід Вон.

«Хочу подякувати нашим американським партнерам USAID, які проявили ініціативу у питанні відновлення приміщення суду. Символічно, що це відбувається у Бородянці, місті яке було на передовій нашого опору окупантам. Покладаємо великі надії, що це пілотний проєкт і він матиме продовження. Саме Бородянка є містом, з якого розпочинається відновлення не тільки суду, а й цивільної інфраструктури та всієї деокупованої території України», - зазначив Голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик.

Начальник Київської ОВА Руслан Кравченко розповів, що Бородянська громада - одна з найбільш зруйнованих окупантами. Повністю або частково тут було зруйновано понад 2,2 тис. об’єктів.

«В Бородянці російські війська вщент зруйнували всю центральну частину міста. Це житлові будинки, школи та дитсадки, а також адмінбудівлі прокуратури, суду, поліції. На сьогодні чимало робіт з відновлення тривають. Але відбудова Бородянки потребує колосальних коштів. Збитки оцінюються в десятки мільйонів доларів США. Вдячний нашим партнерам з USAID, які погодилися відновити приміщення суду. Це одна із складових проєкту комплексної відбудови Бородянки. Ми не лише повертаємо людей до відновлених осель, а і забезпечуємо їх необхідними послугами», – додав Руслан Кравченко. Начальник КОВА також наголосив, що всі процеси з відновлення будуть прозорими та публічними.

«USAID вважає вкрай важливим належне надання послуг правосуддя громадянам, зокрема в звільнених Збройними Силами України регіонах, які потребують відновлення після окупації. Забезпечення безперервності роботи судів зміцнює верховенство права та демократію в Україні, що сприяє її інтеграції до ЄС», - зазначив Керівник програм розвитку демократії Офісу демократії і врядування USAID в Україні Олександр Піскун. Він подякував Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, Вищій раді правосуддя, Державній судовій адміністрації та Київській обласній військовій адміністрації за співпрацю і підтримку цієї важливої ініціативи. Він також висловив сподівання, що Президент і Уряд України приділятимуть особливу увагу забезпеченню сталості цього та подальших подібних проєктів при ухваленні рішень про оптимізацію мережі судів.

Площа нової будівлі становитиме до 2 тис. кв. метрів і буде обладнана відповідно до сучасних будівельних норм і міжнародних стандартів. У ній будуть дружні до відвідувачів вільні зони, просторі зали судових засідань, відповідні офісні приміщеннями для працівників суду, спеціальні кімнати для потерпілих і свідків, адвокатів і преси, забезпечено доступ для маломобільних відвідувачів. Також тут буде облаштовано комфортне укриття.

«Сьогодні ми виводимо підтримку судовій владі в Україні на якісно новий рівень. Реконструйована будівля суду в Бородянці встановить новий стандарт приміщення суду, забезпечивши суддів і працівників апарату суду всіма необхідними засобами та обладнанням для справедливого та ефективного розгляду справ і створивши простір, який відповідатиме потребам користувачів суду», - підкреслив Керівник Програми USAID «Справедливість для всіх» Девід Вон.

«Переконаний, що нова будівля суду, на місці повністю знищеного суду в селищі Бородянка, стане взірцем не лише через досконалі архітектурні рішення, а й символом незламного українського правосуддя, як керамічний півник, який дивом вцілів тримаючись на шафі зруйнованого будинку в Бородянці. Впевнений, що інноваційне матеріально-технічне забезпечення судових процесів, створення комфортних робочих умов для суддів, працівників апарату суду та всіх відвідувачів судової установи, стане взірцем доступності правосуддя для кожної особи в Україні», - наголосив т. в. о. Голови ДСА України Максим Пампура.

Учасники заходу відвідали приміщення, де тимчасово розміщується суд, а також оглянули знищену військами Росії будівлю.

Участь у заході також взяли - очільниця територіального управління Світлана Шевченко, заступник начальника територіального управління Володимир Масовець, голова Київського апеляційного суду Ярослав Головачов та голова Бородянського районного суду Київської області Геннадій Стасенко.